Set interrogants sobre l’ou que t’agradaria aclarir

30 - 04 - 2024

El primer interrogant que intentarem resoldre en aquest article, el primer d’una sèrie de set, és molt conegut: què va ser abans, l’ou o la gallina? Sens dubte, la pregunta amb més referències de la història de la humanitat, un dilema filosòfic molt més antic del que la majoria de persones creu. Tots sabem que és la gallina la que pon l’ou i, a la vegada, és l’ou el que engendra la gallina. Però si entenem l’expressió com un cercle viciós ens servirà per fer plantejaments existencials.

En l’antiga Grècia, el filòsof Aristòtil ja reflexionava sobre aquest assumpte i va concloure que tant l’ou com la gallina havien existit des de sempre. Per als creacionistes, Déu va crear les aus juntament amb la resta dels animals i, per tant, la gallina hauria estat la primera a existir. La teoria més recent data del 2010, quan científics de la Universitat de Warwick i de la Universitat de Sheffield (les dues d’Anglaterra) van arribar a la conclusió que la gallina va existir abans que l’ou perquè una proteïna trobada en els seus ovaris (l’ovocledidina-17) compleix una funció clau en la formació de la closca de l’ou.

La troballa, asseguren, és una evidència suficient per determinar no només que la gallina va ser abans que l’ou, sinó també que la primera gallina possiblement no va néixer d’un ou de la seva espècie. És a dir, que la primera gallina no va sortir d’un ou de gallina sinó que va ser una mutació d’un embrió d’alguna altra espècie, l’evolució d’un altre animal.

No obstant això, l’anàlisi del dilema ‘ou o gallina’ no és exclusiu de la filosofia o de la teologia, ni tan sols de la biologia. Aquest tipus de plantejaments acostumen a fer-se extensius a l’aplicació de solucions per a problemes macroeconòmics.