50 respostes a 50 qüestions sobre l’ou que hauríeu de saber (part 2)

11 - 06 - 2020

17- Són bons els ous pel colesterol?

El rovell conté lecitina, una substància que transporta el colesterol fora del cor, cap al fetge, i d’aquesta manera no s’acumula en les artèries.

18 – És cert que algunes gallines ponen ous blaus o verds?

Sí, és cert. Això és degut perquè aquestes races de gallines tenen un componen genètic que ho fa possible, tot i que és molt poc freqüent.

19 – A quina temperatura és aconsellable que cuinem els ous?

La regla general és que s’han de cuinar a partir de 150 a 160 graus perquè d’aquesta manera no hi haurà contaminació bacteriana.

20 – Els ous es poden congelar?

No és molt comú, però sí que es poden obrir, batre i congelar en envasos en què no entri l’aire. És recomanable anotar quants ous hi ha i la data d’envasat. També es poden congelar el rovell i la clara per separat. El rovell és una mica més complicat i és aconsellable afegir-hi sal o sucre per evitar que es densifiqui. Per descongelar, només cal deixar-la un dia fora a la nevera i utilitzar-la quan està líquida. No és aconsellable fer-ho amb microones i cal recordar que els sobrants no es poden tornar a congelar.

21 – Quants dies puc guardar els sobrants d’ous per reutilitzar-los per cuinar?

S’han de guardar en un envàs ben tancat a la nevera. La clara, entre 2 i 3 dies, mentre que el rovell pot aguantar fins a 4 dies.

22 – Es poden produir ous sense closca?

Les gallines, durant la seva vida productiva, de vegades produeixen ous sense closca, amb la membrana molt dèbil, però acaben trencant-se.

23 – Per què existeixen ous amb múltiples rovells o sense rovell?

Una gallina jove, de sobte, pot pondre un ou sense rovell o amb doble rovell, o fins i tot un ou dins un altre ou. És una situació natural. S’han arribat a trobar ous amb fins a 9 rovells!

24 – És cert que els ous fan augmentar la libido?

És fals. Els ous tenen uns valors nutritius molt alts.

25 – Quants galls es necessiten en una granja?

Normalment, la proporció és d’un gall per a cada deu gallines.

26- La proporció de gallines per habitants en el món quina ha de ser?

És aconsellable que les persones, cada any, mengin com a mínim 300 ous. Tenint en compte aquesta data, la proporció seria d’una gallina en exclusiva per persona. La realitat és que avui dia, hi ha moltes més persones en el món que no pas gallines.

27- En quin moment del dia solen pondre els ous les gallines?

La gran majoria ponen els ous al matí.

28 – A partir de quina edat comencen a pondre les gallines?

Les gallines modernes, amb bona salut i en un ambient agradable, poden començar a pondre a partir de la setzena setmana.