1 – D’on va sorgir l’ou?
Existeixen documents històrics que expliquen que les gallines van ser domesticades per primera vegada l’any 3200 abans de Crist. Per cert, Colom, en el segon viatge al nou continent l’any 1493, se’n va endur unes quantes…
2 – Què conté l’ou?
Tots els nutrients essencials perquè el nostre metabolisme funcioni correctament cada dia: proteïna, 13 vitamines, 13 minerals, grasses (2 de 3 no saturades), poques calories i aigua.
3- El seu valor nutricional supera al de la carn?
Sí. Exactament el doble que qualsevol classe de carn.
4- Es pot menjar la closca?
La seva composició és bicarbonat de calci i conté 27 elements com ara magnesi, coure, silici, zinc… Hi ha persones que se la mengen, però realment no hi ha cap necessitat de fer-ho. Això sí, si es fa, que sigui amb les màximes precaucions higièniques.
5- És cert que els ous respiren per la closca?
Sí. Té entre 10.000 i 20.000 porus que serveixen per a l’intercanvi d’oxigen i de diòxid de carboni. És per la incubació i per mantenir la seva frescor. La closca té la funció de mantenir l’interior de l’ou durant la incubació.
6- Quant triga un ou fèrtil a incubar-se?
Els de gallina, 21 dies. Cal recordar que els ous comestibles no són fèrtils i dels quals mai naixeran pollets.
7- La manera de menjar-se un ou ens revela la personalitat d’una persona?
En efecte. Un estudi realitzat a Anglaterra l’any 2012 revela que les persones que preferien els ous escalfats eren més sociables i energètics, els ous durs se’ls menjaven més les dones de classe alta i els ous fregits estaven gairebé reservats per a homes joves i treballadors. Pel que fa als ous remenats, les persones solien ser més pausades i els seus llocs de treball eren de decisió. La consumició de truites estava generalitzada, però la majoria era de classe mitjana, organitzada, que vivien més anys i que, atenció, es divorciaven menys…
8- L’ou té propietats contra el càncer?
L’ou, per la seva naturalesa, té la capacitat de produir vida. Conté els nutrients essencials per desenvolupar i protegir cèl·lules, com ara la vitamina E i el seleni, que són antioxidants que milloren el sistema immunològic.
9- L’ou és com una pastilla vitamínica?
I tant! Conté minerals i vitamines que ofereixen les proporcions necessàries de nutrients necessaris per al correcte funcionament del nostre cos humà.
10- Els ous poden ajudar a baixar de pes?
Ben cert. Els estudis científics revelen que menjar-ne fa augmentar el consum de proteïna i això fa que s’estabilitzi el sucre a la sang entre els àpats i disminueix el desig de menjar.
11- Existeixen ous orgànics enriquits?
Sí. Bàsicament, per fer augmentar els nivells de grasses bones no saturades d’omega 3 i 6, seleni i vitamina E. El cost de producció és molt alt.
12- Es vacunen les gallines?
Per descomptat. Contra certes malalties per protegir-nos també nosaltres.
13 – És l’ou l’aliment que més s’amortitza?
En efecte, si es té en compte el poc cost que té i els múltiples avantatges per nosaltres que ens ofereix.
14 – És cert que el seu consum afavoreix l’aparició de malalties cardiovasculars?
Fals. Nombrosos estudis científics han revelat que el consum de fins a dos ous al dia no suposa cap risc per a la salut ni tampoc augmenta la possibilitat de patir una malaltia cardiovascular.
15 – Algunes persones separen el rovell i no se’l mengen. Per què?
Té a veure amb el fals mite del colesterol. És cert que el rovell conté colesterol, però no és nociu per al cos. Les persones que pateixen colesterol només hauran de moderar-ne el consum, però no eliminar-los de la seva dieta, ja que la seva ingesta afavoreix les capacitats cognitives, la memòria i la formació de neurones.
16 – Quants ous es poden menjar al dia?
No hi ha cap restricció. S’aconsella que dos és suficient. Cal tenir en compte que és molt bo per al cor!