50 respostes a 50 qüestions sobre l’ou que hauríeu de saber (part 3)

23 - 07 - 2020

29 – Quants ous pot arribar a produir una gallina a la seva vida?

Depèn de molts factors, però alguns estudis han certificat que una gallina, en la seva vida útil, pot arribar a pondre entre 400 i 500 ous, en dependència de la seva salut, gestió, alimentació, clima…

30 – És cert que existeixen rovells de diferents colors?

Sí. Segons l’aliment que ingereixin, els rovells poden canviar de color. Si hi afegim pigments de color negre, blau o verd, les gallines pondran ous amb rovells d’aquests colors.

31 – Com em puc assegurar que un ou és de qualitat?

Cal evitar comprar ous que no estiguin en un ambient fresc, ben identificats per la mida, data de caducitat, que no estiguin trencats i que no presentin cap tipus de brutícia, com ara terra. Abans de comprar, és recomanable obrir la caixa i comprovar que tots estiguin bé. Malgrat tot, aquest tipus d’incidències no se solen produir, ja que la indústria avícola utilitza equips moderns i molt eficients per netejar, classificar i empaquetar els ous.

32 – Puc deixar els ous en el cotxe si he d’anar a fer encàrrecs?

No és recomanable. Quan es compren, s’han de guardar com més ràpidament millor a la nevera. Una dotzena d’ous que s’estan dues hores dins un cotxe perden, aproximadament, de dues setmanes de refrigeració.

33 – La closca pot actuar com una defensa natural i allargar la vida de l’ou?

No. La closca només actua com una barrera física i, si està bruta, pot arribar a contaminar el contingut nutricional de l’ou. Si la closca es trenca a casa o quan anem de camí a casa, els ous es poden guardar en un envàs net i ben tancat, i es poden utilitzar en el termini de dos dies cuinant-los.

34 – Quina és la millor manera de mantenir els ous?

S’ha de tenir clar que, un cop comprats, cal guardar-los a la nevera de seguida, ja que la temperatura és ideal pel seu manteniment i frescor.

35 – Quant temps duren els ous?

Els ous ben empaquetats i a la nevera poden estar-se mesos sense fer-se malbé, tot i que és recomanable ingerir-los 3 o 4 setmanes després de la seva posta.

36 – Hi ha alguna posició en concret en què s’hagin de guardar els ous?

Doncs sí. Amb la seva punta mirant cap a baix, quedant la cambra d’aire a la part superior.

37 – Què és la cambra d’aire?

Per raons fisiològiques i reproductives, la cambra d’aire és per on el pollet respira per primera vegada abans de sortir de l’ou. En els ous comestibles ens serveix per pelar la closca i per prolongar la vida i la qualitat de l’ou.

38 – Per què, de vegades, els ous fan olor de peix?

Els ous absorbeixen les olors del seu voltant i és possible que sigui per aquest motiu. És recomanable mantenir els ous en un envàs tancat a la nevera.

39 – Es digereixen bé els ous?

Són aliments perfectament digeribles. El problema és que solem acompanyar la seva ingesta amb altres aliments fregits, per exemple, i acabem culpant l’ou per error.

40 – Per què relacionem sempre la salmonel·la amb l’ou?

Tots els productes alimentaris i animals vius poden contaminar-se amb aquest bacteri que és molt comú. La majoria de casos de salmonel·la (90%) es produeixen a la cuina, als restaurants o hospitals, on preparen menjar en grans quantitats i sempre hi ha risc de contaminació creuada.

41 – Com puc evitar la contaminació de salmonel·la?

Amb les bones pràctiques d’higiene de sempre: neteja de mans, desinfectar els estris de cuina, no utilitzar draps bruts i el més important de tot: cuinar bé els ous, a bona temperatura, perquè mati tots els bacteris.

42 – Quant temps es necessita per cuinar uns bons ous durs?

Amb uns quinze minuts n’hi ha més que suficient.

43 – Per què, de vegades, el rovell dels ous durs semblen de color verd?

Perquè el cuinem excessivament i això provoca una reacció química entre el sulfur de la clara amb el ferro del rovell. No hi ha cap problema des del punt de vista nutricional, només afecta l’aparença.

44 – Com es mesura la frescor de l’ou?

Els ous més frescos tenen la cambra d’aire més petita i, per comprovar que són frescos, només s’han de posar amb aigua i sal: si se submergeixen totalment, són fresquíssims, ja que els ous més vells tendeixen a surar.

45 – Com saber, abans d’obrir-lo, que un ou dur està ben fet?

Només cal posar-lo al damunt d’una superfície plana i, si roda, està ben fet. Els ous que encara no són durs no giren perquè tenen encara algunes parts suaus.

46 – Es poden guardar els ous durs i utilitzar-los un altre dia?

És recomanable no guardar els ous durs sense la closca més d’un dia, i amb la closca una setmana. S’han de posar a la nevera en menys de dues hores, ja que han perdut la seva membrana protectora i els bacteris poden penetrar-hi amb facilitat. Una recomanació: marqueu-los amb un retolador per no confondre’ls amb els que no són durs…

47 – És cert que els ous suen?

Sí, aquesta incidència sol produir-se quan té lloc un canvi molt brusc de temperatura de la nevera a temperatura ambient, sobretot a l’estiu i quan la calor és molt pronunciada. És important utilitzar aquests ous i no tornar-los a refrigerar.

48 – És més fàcil pelar la closca dels ous vells?

En efecte. Els ous que duen entre 3 i 5 dies a la nevera són més fàcils de pelar. I també us serà més fàcil pelar els ous durs si els deixeu refredar entre 20 i 30 minuts.