La història no ha estat justa amb l’ou. No sé sap ben bé per què, durant un temps no gaire llunyà se’n van dir autèntiques barbaritats assegurant que no eren beneficiosos per al nostre organisme. Però la ciència s’ha encarregat de desmentir els principals mites nocius d’aquest meravellós producte, concloent de forma fefaent que la seva ingesta és saludable, necessària en qualsevol dieta.
En aquest article expliquem les principals falsedats sobre els ous que hauríeu de saber:
- Fa augmentar el colesterol. És completament fals. És cert que el rovell de l’ou conté colesterol, però no és nociu per al cos. Les persones que pateixen colesterol només hauran de moderar-ne el consum, però no eliminar-los de la seva dieta, ja que la seva ingesta afavoreix les capacitats cognitives, la memòria i la formació de neurones.
- No són bons per als esportistes. Una altra mentida: la clara és ideal per a recuperar-se després d’un esforç físic.
- Menjar-los crus aporta més proteïna. Segurament alguna vegada heu vist escenes de pel·lícules en què el protagonista consumeix ous crus per guanyar proteïna. Doncs us cal saber que ingerir-los en aquestes condicions és perillós, ja que pot contenir bacteris que causen la salmonel·la. La proteïna continuarà essent la mateixa en l’ou cru que en el cuinat.
- Afavoreix les malalties cardiovasculars. Fals. Nombrosos estudis científics han revelat que el consum de fins a dos ous al dia no suposa cap risc per a la salut ni tampoc augmenta la possibilitat de patir una malaltia cardiovascular.
- Els ous s’han de rentar sempre. No. La closca està recoberta per una capa protectora, coneguda com a cutícula, la qual impedeix que els bacteris entrin. Si renteu els ous, consumiu-los de seguida i els que estiguin trencats, rebutgeu-los.
- Si menges ou, no mengis carn. Els dos són excel·lents aliments per aportar proteïna de manera natural i perfectament complementaris, tot i que l’ou és també una bona alternativa a la carn i al peix.
- Són millors els ous blancs. No hi ha cap diferència entre els diferents tipus d’ous des d’un punt de vista nutricional. De fet, la diferència es troba en les gallines: les de ploma blanca ponen ous blancs i les de ploma vermella o color cafè ponen ous de color cafè. Tan simple com això.